Bucurati-va de inceputul primaverii in Romania noastra frumoasa, ce are de oferit privelisti spectaculoase si locuri de vizitat absolut minunate!
Judetul Prahova este situat in partea central-sudica a Romaniei si este invecinat cu judetele Buzau, Brasov, Dambovita, Ilfov si Ialomita. Acesta este probabil unul dintre cele mai frumoase si mai bogate judete din tara noastra in ceea ce priveste obiectivele turistice, aici regasindu-se numeroase statiuni turistice, monumente istorice si arhitecturale impresionante, case memoriale, dar si peisaje naturale spectaculoase.
Valea Prahovei este probabil cea mai cunoscuta zona turistica din tara noastra, ce atrage anual mii de turisti romani si straini. Aceasta se intinde pe teritoriile judetelor Prahova si Brasov si include statiunile Azuga, Breaza, Busteni, Cheia, Paraul Rece, Sinaia, Slanic Prahova (judetul Prahova) si Poiana Brasov, Predeal si Rasnov (judetul Brasov).
In statiunile de pe Valea Prahovei sunt amenajate partii de schi, iar turistii pot urca cu telecabina, din Busteni, in Muntii Bucegi pentru a admira Sfinxul si Babele sau pot vizita Crucea Caraiman, situata pe Varful Caraiman. Pe Valea Prahovei se afla si cateva manastiri importante precum: Manastirea Caraiman, Manastirea Sinaia sau Manastirea Cheia.
Orasul Ploiesti este municipiul de resedinta al judetului Prahova. Localitatea a fost atestata documentar in anul 1503 si a fost ridicata la rang de targ domnesc in jurul anului 1597 de catre Mihai Viteazu.
Orasul adaposteste in prezent numeroase obiective turistice, unele dintre ele unice in tara. Printre acestea se afla: Muzeul National al Petrolului, Muzeul Ceasului, singurele obiective de acest gen din tara si printre putinele din Europa, Casele memoriale ale scriitorilor Ion Luca Caragiale si Nichita Stanescu, Casa Hagi Prodan, o casa-muzeu tipica targovetilor bogati (negustorilor) din secolele XVII – XIX, Halele Centrale din Ploiesti, construite intre anii 1929–1935, pentru a servi drept spatiu de vanzare a alimentelor si Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, cea mai impunatoare biserica din Ploiesti, construita in prima parte a secolului XX, dar si Parcul Memorial Constantin Stere care adaposteste o Gradina Zoologica.
Parcul Natural Bucegi este situat pe teritoriul judetelor Prahova, Dambovita si Brasov. Acesta a fost infiintat in anul 1974 si a devenit arie protejata de lege in anul 2000, datorita formatiunilor geologice (roci calcaroase, sisturi cristaline) din care este formata, si a biodiversitatii bogate. Aici pot fi intalnite paduri cu arbori foarte vechi si rari, dar si vegetatie specifica zonei montane, ce include si floarea de colt. De asemenea, in parc traiesc si numeroase specii de animale specifice zonei de munte, dintre care amintim doar ursul carpatin, rasul, cerbul lopatar, capra neagra, liliacul cu urechi, cocosul de munte, acvila de munte sau vulturul plesuv.
Situata in Transilvania, Cascada Caraiman este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei.
Pe versantul opus al Vaii Jepilor, la altitudinea de circa 1700 m, se afla Cascada Caraiman, care are o cadere de apa spectaculoasa, devenind astfel un adevarat monument natural.
Din punctul in care se afla cascada se poate urca spre Cabana Caraiman, aflata la altitudinea de 2.025 metri, loc de unde se deschide o priveliste spectaculoasa asupra intregii vai si asupra Statiunii Busteni.
Un element iesit din comun, care face ca acest varf muntos sa fie atat de cunoscut, este Crucea Eroilor Neamului.
Acest monument a fost ridicat la initiativa Reginei Maria, in memoria ostasilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial. Acesta are o inaltime de 28 metri, putand fi vazut de departe, fiind considerat un simbol al Muntilor Bucegi.
De aici se pot face diferite excursii pana la cabanele Babele, Piatra Arsa, Omul, pana la Crucea Eroilor si spre cantonul Jepi.
Castelul Peles, numit si „Perla Carpatilor”, datorita frumusetii sale, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Romania. Acesta se afla în Statiunea Sinaia si a fost construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea (intre 1873 si 1914), din dorinta Regelui Carol I, pentru a servi drept resedinta de vara a Casei Regale a Romaniei.
Castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii arhitecturale din Romania, fiind unic in tara noastra, prin valoarea sa istorica si artistica si printre cele mai importante monumente de acest gen din Europa. Castelul regal, ce cuprinde nu mai putin de 160 de camere, a fost declarat muzeu, vizitatorii putand participa la tururi ghidate de prezentare a palatului si a istoriei lui si al Casei Regale a Romaniei.
Pe domeniul Castelului Peles a fost construit, tot din ordinul Regelui Carol I si Castelul Pelisor (intre anii 1899 si 1902) un palat de mici dimensiuni ce servea drept resedinta de vara a principilor mostenitori Ferdinand si Maria. Si acesta a fost transformat in muzeu, fiind singurul in stilul Art Nouveau din Romania. Cea mai vizitata incapere de aici este Camera de aur, incaperea principala a palatului. In acest castel sunt expuse si lucrari artistice ale Reginei Maria. Tot in statiunea Sinaia poate fi admirata si Gara Regala.
Castelul Cantacuzino din statiunea Busteni este un alt monument istoric si arhitectural cu care se poate mandri judetul Prahova. Acesta a fost construit, in stil neoromanesc, in anul 1911, la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Palatul princiar poate fi vizitat de catre turisti, el fiind compus din mai multe sali de o deosebita frumusete, printre care se remarca Salonul Princiar, Vestibulul, Logia, scarile de lemn si marmura, dar si Salonul de Onoare, care adaposteste o colectie, unica in tara, a blazoanelor tuturor familiilor de boieri inruditi cu familia Cantacuzino, dar si picturi de dimensiuni mari reprezentand membrii familiei.
Castelul este inconjurat de o curte ce cuprinde o frumoasa gradina in care sunt amenajate alei, cascade si fantani arteziene, o biserica de lemn, ctitorita de familia Cantacuzino si un turn de vanatoare. De asemenea, turistii ajunsi aici pot vizita si grota antropica de la poalele dealului aflat in fata palatului. Se spune ca din fata palatului se vede cel mai bine crucea de pe Caraiman.
Casa memoriala George Enescu a celui mai important muzician si compozitor roman, George Enescu, este un alt obiectiv turistic important aflat din statiunea Sinaia, de pe Valea Prahovei.
Aceasta casa a fost construita de catre compozitorul roman intre anii 1923 si 1926, din bani castigati din primul sau turneu in America. Acesta a locuit in ea pana in anul 1946, cand a parasit Romania, donand apoi casa Statului Roman, in anul 1947, pentru a deservi drept loc de recreere pentru artisti.
Casa lui Enescu de la Sinaia devine muzeu abia in anul 1995. Aceasta este compusa din mai multe incaperi in care pot fi admirate obiecte personale ale compozitorului roman.
Vizitati cele mai frumoase obiective turistice din Romania numai alaturi de Inchirieri Masini Ploiesti, ce va pune la dispozitie o gama larga de masini in cele mai sigure conditii, pentru aventuri de neuitat!